Oostlandse schrijvers bij Verbeelding

Zondag 25 september 2022 vertellen vier Oostlandse auteurs tussen 14.00 en 15.30 uur verhalen in Buurt&Zo, bij bibliotheek Oostland in Pijnacker. De vier zijn Arie van Driel, Gerard v.d. Schootbrugge, Marguerite de Ruijter en Reem Talib. Reem is net lid geworden van Oostland Literair en schrijft mee aan de jubileumbundel die in juli 2023 uitkomt. Volgend jaar bestaat Oostland Literair namelijk 10 jaar. Reden voor een feestje dus.

Behalve de vier voordrachten kunnen jong en oud 25-9 ook terecht voor een workshop Verhalen schrijven van Gerard v.d. Schootbrugge. En natuurlijk zijn er ook bundels te koop tegen een extra aantrekkelijke prijs, speciaal met het oog op de feestdagen. Het geheel begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Oostland Literair schrijft dank aan Burgemeester Francesca van Ravestein

Een Liber Amicorum, samengesteld door Oostland Literair als blijk van waardering voor de steun die Francesca van Ravestein in haar rol van burgemeester van Pijnacker-Nootdorp in de periode 2014 – 2022 aan de lokale schrijfgemeenschap heeft gegeven.”

De verzamelbundel is een uniek en éénmalig exemplaar met bijdragen van zowel voormalig als actieve leden van het schrijverscollectief. Het is overhandigd tijdens haar afscheid als burgemeester.

Gezocht: dichters en musici met een migratieachtergrond

Lansingerland – Voor haar voorstellingen waarin muzikale en poetische culturen zich verbinden, zoekt de dichterskring Oostland Poezie dichters en singer-songwriters met een migratieachtergrond.

De eerste twee voorstellingen vinden in de week voor Kerstmis plaats. Op maandagavond 20 december in Theater CulturA in Nootdorp, en op woensdag 22 december in ontmoetingscentrum De Leeuwerik in Bleiswijk.

Ben je dichter en/of singer-songwriter met een migratieachtergrond en heb je interesse om voor te dragen en/of muziek te maken tijdens de voorstellingen van Oostland Poëzie? Vraag vrijblijvend informatie op bij Arie van Driel via info@digi-driel.nl .

Annette Akkerman wint verhalenwedstrijd

Annette Akkerman is de winnaar van de verhalenwedstrijd 2021 van Oostland Literair. Zij won met haar korte verhaal “Vogels kijken” en kreeg als prijs een exemplaar van de verhalenbundel Zon, Zee en blote voeten die in juli uitkwam.

De jury die uit Nick Steenkamp, Rianne Sie, Femmy ten Cate en Erika van Dalen bestond, vond haar verhaal ‘erg puur’. ‘Ondanks dat er wat spanning miste in het verhaal, was het degelijk opgebouwd en waren we erg ontroerd door de afloop. Het leek allemaal goed in de soep te lopen voor de hoofdpersoon van dit verhaal, maar gelukkig schoot de moeder te hulp’, aldus het juryrapport.

Diversiteit inspanning

De jury was sowieso aangenaam verrast door de diversiteit van alle inzendingen en trots op de inspanning die de deelnemers hebben geleverd om een verhaal te vertellen binnen 500 woorden. ‘Dit is geen gemakkelijke opgave. Zeker als u zich bedenkt dat de schrijvers van Oostland Literair 5000 woorden hadden om het verhaal voor de bundel Zon, zee en blote voeten te schrijven’, aldus de jury.

Eervolle vermelding

De inzendingen gaven een frisse kijk op de vele aspecten die de liefde biedt. Hierdoor is er naast een winnaar ook een eervolle vermelding voor Dorothé Russel met haar verhaal ‘Kater’. ‘Dit verhaal gaat over de liefde, maar dan met een twist. Een verhaal wat ons nog lang heeft doen nasidderen. Hierbij vragen wij ons af wat er precies is gebeurt en hoe dit uiteindelijk zal aflopen.’

Boekpresentatie bundel Zon, Zee en blote voeten

Donderdag 1 juli werd de nieuwe verhalenbundel Zon, Zee en bloten voeten in de bestuurskamer van de gemeente Pijnacker-Nootdorp uitgereikt aan burgemeester Francisca Ravestein en haar collega Pieter van de Stadt van de gemeente Lansingerland. Dit gebeurde in aanwezigheid van de auteurs van Oostland Literair, enkele genodigden en de plaatselijke media. Covermodel Marloes overhandigde de twee eerste exemplaren.

Voorzitter Nick Steenkamp vertelde in zijn inleiding dat dit alweer de achtste bundel is die Oostland Literair uitgeeft, elke keer rond een nieuw thema. Dat is voor 2021 het chicklit-genre, oftewel een feel good-roman. De verhalenbundel biedt elf verschillende verhalen rond terugkerende elementen als zon, zee, liefde en zomer en brengt de lezer mee naar Frankrijk, Spanje en zelfs Zuid-Korea. Een heerlijke bundel dus om mee te nemen naar je vakantiebestemming ver of minder ver weg.

De auteurs van de rouwbundel Door de dood geraakt

Boekpresentatie rouwbundel

Zaterdag 23 mei was de boekpresentatie van de rouwbundel “Door de dood geraakt” waaraan ook vijf auteurs van Oostland Literair hebben meegewerkt. De rouwbundel bevat negen persoonlijke verhalen over rouw en verdriet na het overlijden van een moeder, vader, partner, familielid of kind. De besloten bijeenkomst werd gehouden in Delfgauw. De organisatie was in handen van Jeroen den Harder, die ook een van de verhalen heeft geschreven. Verder werkten onder meer Femmy ten Cate, Marguerite de Ruijter, Erika van Dalen en Arie van Driel aan de bundel mee. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Ambilicious.

Schrijfwedstrijd van Oostland Literair

Laat de zomer jou ook altijd zweven tussen de wolken? Of sta jij altijd veilig met je voeten in het zand? Om de zomer te vieren, schrijft schrijversgenootschap Oostland Literair een schrijfwedstrijd uit voor het beste korte romantische zomerverhaal.

Schrijf in maximaal 500 woorden over jouw eerste zomerliefde, met wie je het liefst je ijsje deelt of hoe je grote liefde je ineens redde door een paraplu aan te bieden in die plensbui. Het beste verhaal wordt beloond met een exemplaar van het te verschijnen boek ‘Zon, zee en blote voeten’ waarin de schrijvers van Oostland Literair je meenemen diep de zomer in. Ook wordt jouw verhaal geplaatst op de website van Oostland Literair (www.oostlandliterair.nl).

Ben je 16 jaar of ouder? Wacht dan niet langer en stuur je verhaal uiterlijk 31 mei naar schrijfwedstrijdOL@gmail.com ovv je naam, leeftijd en e-mail adres. Winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Leden van Oostland Literair zijn uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.