Auteurs

Het platform Oostland Literair maakt het beginnende en minder bekende schrijvers en dichters mogelijk om samen verhalenbundels uit te geven. In 2021 staat een zomerbundel op het programma. 11 auteurs schrijven een boek vol korte romantische verhalen in het chicklit-genre. De bundel komt in juni uit en is dan bij alle boekhandels te koop. Hieronder vertellen de deelnemende auteurs waarom ze meedoen en vertellen ze kort iets over hun verhaal. 

Brigitte van Buuren (72) is een van onze gastschrijvers dit jaar. Ze houdt van schrijven, koken en golfen. ‘Meedoen leek mij een uitdaging’, vertelt ze. ‘Ik heb in het verleden een kookboek en gedichten geschreven en dit chicklistgenre leek me leuk om aan mee te doen.  Ik heb vaker dagboeken gelezen en de manier van schrijven vanuit de ik persoon spreekt mij aan. Daarom heb ik ervoor gekozen het nu ook zo op te schrijven. ‘

‘Mijn verhaal gaat over de fictieve buurman en daarom heet het ‘De buurman’. Het verhaal is herkenbaar en amusant om te lezen onder een parasol in de zomer. ‘

Femmy ten Cate verdiende 30 jaar lang haar brood in de journalistiek. Eerst als redacteur, vervolgens als eind- en later als hoofdredacteur van onder meer Groei & Bloei. In 2016 verscheen haar boek over burn out, getiteld Reset jezelf. Nu heeft ze zich op fictie gestort. Ze schrijft verhalen, gedichten en werkt aan een roman.

Het is de tweede keer dat Femmy aan een bundel van Oostland Literair meeschrijft. Eerder deed ze dat met “Slapeloos” dat in 2020, 75 jaar vrijheid is opgenomen. Dit keer schrijft ze haar bijdrage ‘Dit gebeurt echt’ onder het pseudoniem Rosita Blijleven.

 

Portretfoto Erika van DalenErika van Dalen vertelt verhalen die tot je verbeelding spreken. In 2017 debuteerde ze met de roman ‘Helemaal dood bestaat niet’ bij uitgeverij Elikser, waarmee ze landelijke erkenning als schrijver kreeg. ‘Mijn vorige verhalen gingen over verdriet en rouwen. Het leven is met een traan én een lach. Die kant belicht mijn bijdrage aan deze zomerbundel. De zomerbundel geeft mij de kans om samen te werken met andere auteurs. We geven feedback op elkaars verhalen, daardoor worden de verhalen beter en groei je als schrijver. Daarnaast is het een mooie kans om een verhaal te publiceren.’

Erika heeft zich goed op het chicklitgenre ingelezen en films in dit genre bekeken. ‘Oostland Literair geeft kaders mee waaraan het verhaal moet voldoen. Daarnaast heb ik me verdiept in wat een Chicklit-verhaal kenmerkt en succesvol maakt. Ik schrijf het liefst vanuit persoonlijke ervaringen. Voor dit verhaal heb ik gedate via een dating-site en meegedaan aan tantraworkshops. Voor  beschrijvingen van ‘looks’, items en locaties’ heb ik informatie opgezocht, zodat het verhaal zo herkenbaar mogelijk is voor iedere lezer. En ja, ik drink graag met vriendinnen een ‘Kaapse Harrie’ op de Kop van Zuid in Rotterdam 😊.  Hoe ik aan de titel van mijn verhaal ben gekomen? Een vriendin gaf mij toen het minder goed met me ging een kaarshouder met de tekst ‘La Vita è Bella’. Zo is het, het leven is kostbaar, laten we het koesteren. In ‘La Vita é Bella’ ga je met Bella op reis naar haar wereld van vriendschap, liefde en erotiek.’               

Jeroen den Harder is dichter, columnist en journalist voor de lokale omroep. Zijn voor velen herkenbare gedichten gaan over het dagelijks leven. In 2018 kwam zijn debuutbundel “Alles op z’n plek” uit. En in 2018 schreef hij een gedicht voor de kinderboekenverhalenbundel Vriendschap.

Voor 2020, 75 jaar vrijheid schreef hij twee gedichten. Dit keer dus een verhaal voor een hem onbekend genre, getiteld ‘Rustgezocht’. 

Wicorel van der Pol

Wicorel van der Pol volgde al enige tijd met belangstelling de verhalen van Rianne Sie over Oostland Literair. Toen zij de kans kreeg als gastschrijver aan Passiegrafie mee te werken, greep zij die met beide handen aan. Ze schrijft al van jongs af aan en probeerde meerdere genres uit: detectives, dramatiek, horror, een toneelstuk, zo nu en dan een gedicht. De grootste liefde ontstond echter voor korte verhalen waar u als lezer op het verkeerde been wordt gezet en de ironie koning is.

Recent heeft zij haar studie Kunstmatige Intelligentie afgerond en staat ze op het punt het bedrijfsleven in te stappen. Een mooi moment dus om de pen weer op te pakken. Immers, schrijven voelt voor haar nog steeds als een maandenlange vakantie. Ditmaal zal ze de lezer om de tuin proberen te leiden met een ogenschijnlijk voorspelbare chicklit. Laat u zich verrassen door haar verhaal ‘De Lifster’?

Marguerite de Ruijter is journaliste, blogger en redacteur. Ze schrijft al verhalen sinds haar tiende levensjaar en heeft dus letterlijk van haar hobby haar werk gemaakt. Daarnaast schrijft ze nog steeds verhalen en heeft ze al wat boeken op haar naam staan. In 2014 kwam haar debuutroman Roem en ambitie uit, over twee broers en popartiesten en hun strijd met de sociale media. Juli 2015 verscheen ‘Ambory’ over een zoektocht naar een verdwenen diplomatendochter op Malta. 7 november 2015 volgde ‘Help, ik word 50’ en in december 2020 verscheen ‘Help ik word ouder (papa/mama)’. 

Marguerite werkte al aan diverse Oostland Literair-bundels mee en verzorgde voor een aantal de eindredactie. Daarnaast is Marguerite webredacteur van oostlandliterair.nl. Voor deze chicklitbundel schreef ze ‘De zegelring van Jeju’. ‘Een romantisch verhaal dat zich afspeelt op het grootste eiland van Zuid-Korea dat ik zelf in 2018 heb bezocht. Ik hoop dat de lezer via de ogen van mijn hoofdpersonage net zo’n liefde voor dit eiland krijgt als zij…  Een heerlijk verhaal om helemaal bij weg te dromen.’

Rianne Sie-van DijkRianne Sie-van Dijk studeert Intelligentie en Muziekwetenschappen aan de Universiteit in Utrecht. Ze houdt zowel van schrijven als gedichten maken. Rianne werkte mee aan verschillende bundels van Oostland Literair. Voor Dennengeur & Kunstsneeuw ontwierp ze ook de cover. Verder is Rianne  lid van de PR-commissie van Oostland Literair en onderhoudt ze de Facebookpagina. Voor de chicklitbundel schreef ze het verhaal ‘Zomerzoenen en reiskoffers’. 

Nick Steenkamp werd na zijn studie Andragogische- en pedagogische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Leiden sociaal ombudsman in de gemeente Zoetermeer. Daarna ging hij als persvoorlichter en vervolgens als woordvoerder van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan de slag. Na enkele jaren volgde zijn benoeming tot Kabinetschef van het departement. Nick schreef verschillende boeken, waaronder Ridderorden en onderscheidingen in de Nederlanden, het kinderboek Vrienden in oorlogstijd voor zijn kleinzoon Bram. Ook schreef hij het sprookjesboek Het wonderschone elfje voor zijn kleindochter Emma.

Nick doet mee met het zomerproject, omdat volgens hem ‘de zomer inspiratie geeft voor poëtische ontroering en tedere romances’. ‘Chicklit suggereert een luxueuze levensstijl waarin de verhaallijn zich concentreert op een romantische verhouding met hilariteit en emotie, maar ook met hoop en vooruitzicht. Mijn verhaal heet “Zomerliefde”, omdat mijn verhaal zich afspeelt in het zomerse Zuid-Frankrijk en de liefde als een betoverend aroom overwint.’ Nick beveelt de zomerbundel van harte aan: ‘Mensen moeten deze bundel lezen, omdat de verhalen over romances gaan die iedereen kan overkomen.’

Trix van Walsum

Trix is geen onbekende voor Oostland Literair. Zo schreef ze al eerder mee aan de kinderbundel ‘Vriendschap’ dat in 2018 verscheen. Haar bijdrage voor de chicklitbundel heet ‘De herinnering’.

 

De geboren en getogen Pijnacker Arno Weijgertse (1966) begon in de jaren negentig met het schrijven van korte verhalen. Door de enthousiaste reacties werd schrijven naast een hobby ook een passie. Dat resulteerde in negen thrillers. In 2015 keerde Arno Weijgertse terug naar de korte verhalen. Daarin spelen gebeurtenissen van alledag, en specifiek de wondere wereld van de metro, een hoofdrol. In Verhalen uit de metro en Verhalen uit de metro en meer zijn meer dan 100 verhalen gebundeld. In april 2017 start Arno Weijgertse zijn eigen blogpagina.

Arno doet met het zomerproject mee, omdat dit voor hem een leuke uitdaging is om uit zijn schrijverscomfortzone te stappen en andere genres te verkennen. Hij heeft zich voorbereid door een aantal boeken van dit genre te lezen. ‘Daarnaast heb ik met fervente lezeressen gesproken en die ervaringen meegenomen in mijn verhaal.’ Over het schrijfproces vertelt hij: ‘Ik heb meerdere versies geschreven en uiteindelijk diverse alinea’s samengeplakt tot één dag uit het leven van Lola, vandaar de titel “Lola-dag”. Op het moment dat ik een naam voor mijn hoofpersoon moest verzinnen, hoorde ik het nummer Lola van The Kinks: de naam was gevonden. Ik vind lezen sowieso belangrijk en draag daar graag aan bij.  Ik ben benieuwd wat de lezers van mijn verhaal vinden.’ 

Jennefer Zuniga-deJong is de drijvende kracht achter Oostland Literair en schrijft al jaren mee aan de bundels die ons platform uitgeeft. Voor deze chicktlit klimt ze in de pen voor het verhaal ‘Los zand’ dat zeker niet als los zand in elkaar zit. Hoe dan wel, dat lees je in de bundel.

 

Drijvende krachten achter het platform Oostland Literair: Nick, Arie en Jennefer

Arie van Driel is initiator van en drijvende kracht achter Oostland Literair.

Nick Steenkamp is voorzitter van het platform Oostland Literair.

Jennefer Zuniga-de Jong verzorgt het secretariaat van Oostland Literair en is eigenaar van Uitgeverij Oostland. Veel van de verhalenbundels zijn via haar uitgeverij gepubliceerd.

In 2022 start ons volgende project. Ook een keer meedoen? Meld je aan via het secretariaat.