2020, 75 jaar vrijheid: ‘Kinderen horen niet over oorlog na te denken’

Op 11 maart is de boekpresentatie van 2020, 75 jaar Vrijheid in Lansingerland. 14 auteurs werkten aan deze verhalenbundel van Oostland Literair mee. De komende weken stellen wij ze graag aan je voor. In deze laatste aflevering is dat Ineke Verkade die voor de bundel “Oma leest voor” schreef. Wat betekent 75 jaar vrijheid voor haar?

‘Je kunt een kind uit de oorlog halen maar hoe haal je de oorlog uit een kind? Als je als kind de oorlog hebt meegemaakt en er ondanks al het leed toch aardig door heen bent gerold, is het opmerkelijk dat op latere leeftijd blijkt dat het wel degelijk impact heeft gehad.
Navragen aan je ouders hoe het allemaal precies was, kan niet meer. Je moet het doen met de herinneringen die te pas en te onpas je gedachten opeisen. De kinderen van toen werden niet gehoord en kregen geen psychische begeleiding.

Onlangs zei een negenjarig kind mij dat hij bang is dat er een derde Wereldoorlog komt, omdat hij zoveel agressie en haat in de wereld ziet. Daar schrok ik van. Een kind hoort daar niet over na te denken. Hij hoort te spelen en zich geen zorgen te maken. Laten we hopen dat zijn angst niet uitkomt.

Voor mij betekent vrijheid te kunnen gaan en staan waar ik wil, te kunnen zeggen wat ik voel en mijn mening met anderen kan delen zonder bang te hoeven zijn voor represailles. Ik ben een individu, ik word gehoord; ik mag er zijn.’