Rianne Sie-van Dijk: ‘Altijd vrijheid blijven herdenken, ook na 2020’

Op 11 maart is de boekpresentatie van 2020, 75 jaar Vrijheid in Lansingerland. 14 auteurs werkten aan deze verhalenbundel van Oostland Literair mee. De komende weken stellen wij ze graag aan je voor. In deze editie is dat Rianne Sie-van Dijk, die “Oorlogsverhalen” voor 2020 schreef. Wat betekent 75 jaar vrijheid voor haar persoonlijk?

‘Als kind uit de jaren negentig heb ik zelf niks van de oorlog meegekregen, alleen via verhalen van opa’s, oma’s en herdenkingen. Voor mij betekent het veel dat we leven in een tijd waarin je niet bang hoeft te zijn. Zoals George Orwell in “1984” beschreef: een wereld waarin er zelfs gedachten niet goed kunnen zijn, is een wereld gedreven op angst. Dat wij die angst niet mee hoeven maken, betekent onmetelijk veel voor mij.’

Waarom schreef je “Oorlogsverhalen”?

‘In het verhaal wat ik voor de bundel schreef, is een grote rol weggelegd voor de angst die wij al 75 jaar niet meer dagelijks hoeven ervaren. Door de verhalen van zijn opa, komt een kleinzoon erachter wat de vrijheid die wij nu hebben betekent. Dit verhaal heb ik geschreven, omdat ik wil dat wij altijd blijven herdenken wat het is om niet vrij te zijn, alsmede iedereen te herdenken die zijn/haar leven heeft gegeven zodat wij nu vrij kunnen zijn.’