Boekpresentatie 2020 op 11 maart – auteurs stellen zich voor

Op 11 maart 2020 komt de verhalenbundel 2020, 75 jaar vrijheid van Oostland Literair uit. Hierin staan verhalen en gedichten van verschillende auteurs uit ons land. De komende weken stellen we ze aan jullie voor met uiteraard de vraag: waarom heb je dit verhaal geschreven en wat betekent vrijheid voor jou? In deze eerste aflevering een interview met Femmy ten Cate, oud-journalist en auteur verschillende verhalen en gedichten. Voor 2020 schreef zij het verhaal “slapeloos”.

Waarom heb je “Slapeloos” geschreven?

‘Het thema van mijn verhaal is dat (on)vrijheid veel gezichten heeft en in verschillende tijden verschillende betekenissen kan hebben. Voor de opa in mijn verhaal  is vrijheid een synoniem voor bevrijd te zijn van de Duitsers, voor de kleinzoon betekent het verlost te zijn van de huidige (te) grote werkdruk.’ 

Wat betekent vrijheid voor jou?

‘Vrijheid is vrij zijn om te houden van wie je houdt, te geloven of niet, te leven zoals je wilt én – als het nodig is – te sterven wanneer je wilt. Dat laatste kan bijna nergens op de wereld, wat een voorrecht om in Nederland te wonen! We kunnen vinden, zeggen en schrijven wat we willen. Dat was behoorlijk fantastisch, tot nog niet zo lang geleden: kijk nu maar eens op Twitter. Vrijheid is niet eindeloos, je eigen vrijheid houdt op, waar die van de ander begint. Vrijheid is niet gemakkelijk.