Oostland Literair schenkt 100 kinderboeken aan Biblionef

Biblionef ontvangt 100 boeken van Oostland LiterairJennefer Zuniga-de Jong (links) van uitgeverij Oostland overhandigde dinsdag 11 juni 100 boeken van de bundel Vriendschap van Oostland Literair aan Bethzy Gianella Chiang van Biblionef in Den Haag. De boeken gaan naar basisscholieren in Suriname en Sint-Maarten. De schenking is mogelijk dankzij de opbrengst van de eerste druk van het boek en drukkerij Ipskamp Printing die de boeken gereduceerd wilde drukken. Bethzy is erg blij met de gift: ‘Mooi dat jullie op deze manier meehelpen het lezen onder kinderen te bevorderen.’

Biblionef vindt dat kinderen overal ter wereld de kans moeten hebben om te lezen. De organisatie die het moet hebben van giften, helpt wereldwijd bij de ontwikkeling van kinderen in achterstandsgebieden, die weinig of geen toegang hebben tot leesmateriaal. Ze doen dit door kinderbibliotheken op te zetten en door nieuwe kinderboeken te doneren aan (school)bibliotheken. Biblionef stelt boeken beschikbaar die aan de ene kant zoveel mogelijk aansluiten bij hun eigen taal en cultuur en aan de andere kant zich elders in de wereld afspelen. Zo probeert Biblionef de horizon van deze kinderen te verbreden en hen een beter toekomstperspectief te geven, zowel voor zichzelf als voor hun land.

18 verhalen over vriendschap
Vriendschap is de eerste kinderverhalenbundel van Oostland Literair en bevat 18 verschillende verhalen om voor te lezen of zelf te lezen. Van de ziekte van Cupido tot een geheimzinnige parelprins als redder in nood. En van een vlinder die verstoppertje met de wind kan spelen tot voetbalvrienden die goed kunnen scoren. Het zijn verhalen met een boodschap: want een vriend hebben, is vooral een vriend te zijn!’ De verhalen zijn geschreven door Arie van Driel, Claudia C. de Rave-Reijpert, Marguerite de Ruijter, Rianne van Sie, Gerard van de Schootbrugge, Nick Steenkamp, Sybren van Waijenburg, Trix van Walsum en Jennefer Zuniga-de Jong. Jeroen den Harder schreef het openingsgedicht.

Reactie lezers
Nederlandse lezertjes kunnen de verhalen van Vriendschap erg waarderen. Jolien won het boek met een prijsvraag en nam het meteen mee naar school. Margot vindt sommige verhalen heel spannend en filmisch geschreven en geschikt voor de bovenbouw. Suzanne is vooral weg van De bloem van Eva, de ziekte van Cupido en de Parelprins. ‘Grappig om te lezen, omdat het over een ander soort vriendschap gaat, verliefdheid. Mysterieus en spannend.’ Voor de kleintjes is onder meer het verhaal over een draak die bang is van zijn spiegelbeeld erg geschikt. Vriendschap is te koop via alle (digitale) boekhandels in Nederland en België.