Recensies

Op deze pagina vind je recensies van de uitgaven van Oostland Literair.

Recensie Dennengeur en Kunstsneeuw – verhalenbundel door Marianne van Seters
Thema: Kerstmis
Inhoud: 10 verhalen van 10 auteurs. 40 gedichten van 5 dichters
Daardoor ontstaat een grote variatie aan verhalen en gedichten. Er zijn traditionele kerstverhalen en gedichten en ook verhalen en gedichten die op het eerste gezicht niets met Kerstmis te maken hebben.

De laatste Kerstdag van Theo Akse combineert fictie en werkelijkheid: een oude man denkt op eerste kerstdag terug aan een stormachtige kerstavond van 1989, waarin hij een ontmoeting had met een vredesengel.
Engeltje van Arie van Driel is het waargebeurde verhaal van een vrouw die na een auto-ongeluk invalide wordt en van dokter naar dokter wordt gestuurd. Na een dramatische bijna-dood-ervaring eindigt het verhaal toch nog positief.
Hoe vertel ik het thuis van Gerard Espunt is een traditioneel kerstverhaal in een modern jasje: treinen rijden niet op kerstavond, vanwege de sneeuw. Een student vangt een zwarte vluchtelinge, Maria, op. En ook de regengod Nnem Erim, die vereerd wordt door Afrikaanse gemeenschappen in de Bijlmer, speelt een (kleine) rol.
Het einde van de dienaar van Dirk Langstraat speelt in het heden én in de verre toekomst. De wereld vergaat en duizend jaar later komt er nieuw leven op aarde. De nieuwe bewoners vinden ‘prehistorische’ voorwerpen, waaronder een cd met het Weinachtsoratorium van Bach.
Een ster in Sydney van Marguerite de Ruijter is een modern kerstverhaal waarin sociale media een grote rol spelen. Er is ook ruimte voor romantiek en het verhaal eindigt met een happy end op Kerstavond.
Een bijzondere Kerstmis van Nick Steenkamp is een traditioneel kerstverhaal, dat speelt in het laatste jaar van de tweede wereldoorlog. Het is koud, er is armoede, honger , eenzaamheid, een vluchtelinge en zelfs een kerstkind.
Vrolijk Kerstfeest van Bram Streefkerk is, de titel zegt het al, een vrolijk verhaal, maar dan wel met een zwart randje! Een foute kerstman en een goedige vrijgezel komen elkaar toevallig tegen. Met fatale gevolgen!
Boulevard of broken dreams van Willem de Vreede is een verhaal met een actueel onderwerp. Twee werkloze mannen hebben zo hun eigen mening over allochtonen en vluchtelingen. Het verhaal krijgt een onverwachte wending!.
Het kerstcadeau van Sybren van Wayenburg is een prentenboek . Een meisje krijgt met Kerstmis een cadeau dat ze niet had gevraagd. Eerst valt het tegen maar dan bedenkt ze een creatieve oplossing!
Het verhaal van Jennifer Zuniga-de Jong heet Noël en gaat niet over een kerstkind maar over een kerstpaard! Elke kerst komt het paard Noël in de problemen. Ook dit jaar is het weer raak.

Dichters
Het tweede deel van de bundel heet Kaarsvet en Engelenhaar.
Kaarsvet en Engelenhaar bevat 40 gedichten, geschreven door 5 dichters.
Hans Cieremans schrijft traditionele kerstgedichten, met thema’s als
vrede – Als het kerstkind nu op aarde kwam
nostalgie – Kerst in de zestiger jaren
overdaad – Het kerstdiner.
De gedichten van Rianne van Dijk zijn zowel traditioneel als modern.
Haar gedichten hebben titels als Kerstboom, Kerstavond, Sneeuw.
Rianne is ook de ontwerper van de mooie omslag van de bundel Dennengeur en Kunstsneeuw.
Thom Hamer schrijft moderne poëzie, zonder eindrijm, met mooie woordspelingen, zoals
‘kaarshaar en engelenvet’ in het gedicht De era van de post-Kerstmis verassingen.
Bert Jordense schrijft gedichten met veel humor erin, je zou ze ‘light verses’ kunnen noemen.
Zijn gedicht Kerstmiss gaat over een meisje dat vroeger in het koor in de nachtmis zong.
De gedichten van Kimberley Tseng zijn daarentegen serieus, en bovendien heel persoonlijk. Titels als In mijn hoofd lukt het wel en Onbegrepen spreken voor zich.