Auteurs

 Het platform Oostland Literair maakt het beginnende en minder bekende schrijvers en dichters mogelijk om samen verhalenbundels uit te geven. Hieronder leest u welke van de bij ons aangesloten auteurs meedoen met het nieuwe project in 2020: 75 jaar vrijheid.

De 14 auteurs/dichters van 40-45 (2020)

Theo Akse (Den Haag, 1956) is een Oostlander die in zijn boeken terugkeert naar zijn geboortestad. Zijn debuut thriller ‘Verborgen stroming’ speelt zich voor een groot deel af in het statige centrum van Den Haag. Bij het schrijven van de fictie over moord, wapenhandel, ondergronds bankieren en witwassen tapte hij uit zijn eigen tientallen jaren recherche-ervaring. Hij werkte onder meer negen jaar als politieattaché in het Verre Oosten. In 2015 kwam zijn tweede Haagse thriller uit. Theo werkte eerder mee aan de bundel “Te gek voor Woorden”.

Femmy ten Cate verdiende 30 jaar lang haar brood in de journalistiek. Eerst als redacteur, vervolgens als eind- en later als hoofdredacteur van onder meer Groei & Bloei. In 2016 verscheen haar boek over burn out, getiteld Reset jezelf. Nu heeft ze zich op fictie gestort. Ze schrijft verhalen, gedichten en werkt aan een roman. In 2018 verscheen een verhaal van haar in een bundel met de volgens een jury o.l.v. Thomas Verbogt, tien beste inzendingen van een prozawedstrijd. Femmy werkt met 2020 voor het eerst mee aan een project van Oostland Literair.

Hans Cieremans is een gepensioneerd docent van het ROC Mondriaan in Delft. Daarvoor werkte hij 25 jaar in de gezondheidszorg (verpleeghuizen). Al jaren schrijft Hans gedichten, waarvan er enkele op zijn website staan. Zijn laatste gedichtenbundel heet ‘Vergeet-me-nietjes’ over mensen met dementie. Hans presenteert wekelijks en radioprogramma over de zorg. Hij is een van vaste dichters van Oostland Literair.

Arie van Driel is initiator van en drijvende kracht achter Oostland Literair. De oud-journalist van het AD heeft veel interviewbundels op zijn naam staan. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan drie uitgaven van Oostland Literair. Hij zegt daarover: ‘De mens is in velerlei opzicht een boeiend wezen. Maar eigenwijs, zelfvoldaan, introvert of een schreeuwer, ieder mens heeft wel iets te vertellen. In de regel zijn dat ook nog eens hartverscheurende verhalen. Daar houd ik van, die grijpen me bij de keel. En daarom schrijf ik ze op.’ In 2016 kwam zijn eerste fictieboek uit: Vlinder. Voor Vriendschap waagde hij zich aan een nieuw avontuur: het schrijven van kinderverhalen.

Jeroen den Harder is dichter, columnist en journalist voor de lokale omroep. Zijn voor velen herkenbare gedichten gaan over het dagelijks leven. In 2018 kwam zijn debuutbundel “Alles op z’n plek” uit. En in 2018 schreef hij een gedicht voor de kinderboekenverhalenbundel Vriendschap. Dit keer draagt hij met een gedicht over de vrijheid bij aan de bundel 2020.

Dirk Langstraat publiceerde eerder onder de schrijversnaam Dirkèl in 2008 de verhalenbundel ‘ De Slangendanseres’ en in 2011 de roman ‘Een vrouw heeft ook recht op een snor’. Evenals die publicaties ademt zijn nieuwe verhaal ‘Het einde van de dienaar’ dat in de kerstbundel Dennengeur & Kunstsneeuw van Oostland Literair is opgenomen een mengeling van bizar en humoristisch uit. Op 16 april 2016 kwam zijn nieuwe gedichtenbundel uit, eveneens bij Uitgeverij Oostland. Voor de bundel Passievol schreef Dirk het verhaal De Schaatsfanaat.

Adriana Madderom had als kind al een enorme leeshonger en schreef graag opstellen in de klas. Begin jaren tachtig won ze de hoofdprijs met een korte verhalenwedstrijd in de Libelle .
Daarna schreef ze regelmatig voor Libelle én Margriet verhalen. Later kreeg ze de eerste prijs voor een verhaal geschreven in het West-Fries. Dat verhaal werd geplaatst in een bundel genaamd ‘Zuks moet je opksroive’. Ook schreef ze cabaretteksten, waarmee ze met een groep vrouwen optrad. Twee gedichten van haar werden opgenomen in een bundel die is samengesteld door Stichting Schrijvenswaard. Op dit moment schrijft ze een maandelijkse column voor een katholiek mededelingenblad.

Marguerite de Ruijter is journaliste, blogger en tekstschrijver. In 2014 kwam haar debuutroman Roem en ambitie uit, over twee broers en popartiesten en hun strijd met de sociale media. Juli 2015 verscheen ‘Ambory’ over een zoektocht naar een verdwenen diplomatendochter op Malta. 7 november 2015 volgde ‘Help, ik word 50’. Daarvoor interviewde ze 50- ers die in 2014 (100 jaar na WOI) en in 2015 (70 jaar na WOII) Abraham of Sarah zagen. Marguerite werkte mee aan de bundels Te Gek voor Woorden , Dennengeur & Kunstsneeuw, Passievol, Stil Leven en Vriendschap. Voor de eerste twee bundels verzorgde zij samen met Gerard van de Schootbrugge de eindredactie, voor Vriendschap deed zij dat samen met Claudia C. de Rave-Reijpert . Voor Passievol ontwierp ze samen met Jennefer Zuniga-de Jong de omslag. Daarnaast is Marguerite webredacteur van oostlandliterair.nl.

Gerard van de Schootbrugge schrijft fictie en non-fictie. Het eerste onder het pseudoniem Gerard Espunt. Hij is fysicus en werkte tot zijn pensioen bij TNO. Gerard heeft vier jeugdboeken op zijn naam staan: de Wittekappengattrilogie en Zwerg. Hij schrijft verder poëzie, korte verhalen, columns en artikelen. Voor meer informatie: www.espunt.nl. Gerard deed onder meer samen met Marguerite de Ruijter de eindredactie voor de bundels Te Gek voor Woorden en Waanzin van Oostland Literair. Daarnaast was hij eindredacteur van Passievol (2017).

Rianne Sie-van DijkRianne Sie-van Dijk studeert Intelligentie en Muziekwetenschappen aan de Universiteit in Utrecht. Ze houdt zowel van schrijven als gedichten maken. Rianne werkte mee aan de bundels Waanzin, Passievol en Dennengeur & Kunstsneeuw. Voor de laatste ontwierp ze ook de cover. Verder is Rianne  lid van de PR-commissie van Oostland Literair en onderhoudt ze de Facebookpagina van Oostland Literair.

Nick Steenkamp studeerde Andragogische- en pedagogische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1980 werd hij persvoorlichter en vervolgens woordvoerder van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Na enkele jaren volgde zijn benoeming tot Kabinetschef van het departement. Naast zijn reguliere werk heeft hij verschillende boeken geschreven. Op dit moment is hij publicist, columnist en adviseur van de Habitat Foundation, een internationale stichting die zich inzet voor de huisvesting van daklozen en kansarmen in ontwikkelingslanden. Daarnaast is Nick een van de drijvende factoren achter en de voorzitter van Oostland Literair. Nick schreef aan vier bundels mee. Voor Passievol schreef hij Het Collier.

Ineke Verkade schreef als kind al graag opstellen. Later schreef zij voor haar werk veel zakelijke teksten. De passie voor schrijven begon pas goed toen zij een schrijfcursus ging volgen. Na een cursus ‘korte verhalen schrijven’ begon het pas echt op gang te komen. Op aandringen van anderen bracht ze een aantal jaar geleden een boekje uit, waarin zij verhalen uit het dagelijkse leven sterk overtrokken en op geestige wijze weergeeft. Voor 2020 schrijft zij een verhaal over wat “vrijheid” voor de verschillende generaties betekent.

Willem de Vreede schrijft verhalen en gedichten. Het dagelijkse leven is een onuitputtelijke inspiratiebron  voor hem. In 2011 bracht hij de verhalen- en gedichtenbundel ‘Leven op een zandkorrel’ uit. En in 2016 verscheen zijn boek ‘Sluimerend Licht’. Website www.willemdevreede.nl. Willem schreef gedichten voor de bundel Waanzin en verhalen voor de bundels Dennengeur & Kunstsneeuw en Passievol van Oostland Literair

Arno Weijgertse  is geboren en getogen in Pijnacker. In de jaren negentig begon hij met het schrijven van korte verhalen. Door de enthousiaste reacties werd schrijven naast een hobby ook een passie. Dat resulteerde in negen thrillers die zich kenmerken door bloedstollende verhalen en verrassende plots. In 2015 keerde Arno terug naar de korte verhalen. De gebeurtenissen van alledag, en specifiek de wondere wereld van de metro, spelen een hoofdrol in de verhalen die zijn doorspekt met humor, zelfspot en zijn geheel eigen blik op de wereld. In ‘Verhalen uit de metro’ en ‘Verhalen uit de metro en meer’ zijn meer dan 100 verhalen gebundeld. In april 2017 startte Arno Weijgertse zijn eigen blogpagina.

Drijvende krachten achter het platform Oostland Literair: Nick, Arie en Jennefer

Arie van Driel is initiator van en drijvende kracht achter Oostland Literair.

Nick Steenkamp is voorzitter van het platform Oostland Literair.

Jennefer Zuniga-de Jong verzorgt het secretariaat van Oostland Literair en is eigenaar van Uitgeverij Oostland. Veel van de verhalenbundels zijn via haar uitgeverij gepubliceerd.

Dichters van Oostland Literair

Auteurs die aan eerdere verhalenbundels hebben meegewerkt